Βασικὲς ἀρχὲς ἐφαρμοσμένης παθολογικῆς φυσιολογίας - Μικροθρεπτικὰ συστατικὰ
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
ΛΙΠΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
1) Βιταμίνη Α
Τροφές:
• στὰ λαχανικὰ ὑπὸ μορφὴ καρωτενοειδῶν.
• στὸ κρέας ὡς ρετινόλη.
Λειτουργίες:
• ἀνάπτυξη καὶ ἀνοσία.
• καλὴ ὅραση στὸ ἡμίφως.
2) Βιταμίνη D
Τροφές:
• κἄποια ποσότητα ἀνευρίσκεται: στὰ αὐγά, στὸ γάλα, στὰ ψάρια.
• σύνθεση ὑπὸ τὴν ἐπίδραση τῆς ὑπεριώδους ἀκτινοβολίας τοῦ ἡλίου.
Λειτουργίες:
• σχηματισμὸς ὀστῶν καὶ ὀδόντων.
• φυσιολογικὴ ἀνάπτυξη.
3) Βιταμίνη E
Τροφές:
• αὐγά.
• καρύδια.
• πράσινα λαχανικά.
• σιτηρὰ ὁλικῆς ἄλεσης.
• φυτικὰ ἔλαια.
Λειτουργίες:
• ἀντιοξιδωτικὴ δράση.
• διατήρηση τοῦ ἀνοσολογικοῦ συστήματος.
4) Βιταμίνη K
Τροφές:
• γάλα.
• φυλλώδη λαχανικά.
Λειτουργίες:
σημαντικὴ γιὰ τὴν πήξη τοῦ αἵματος.
ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
1) Βιταμίνη B1 | Θειαμίνη
Τροφές:
• ἡλιόσποροι.
• πράσινα φασόλια.
• σιτηρὰ ὁλικῆς ἄλεσης.
• συκῶτι.
• χοιρινὰ προϊόντα.
Λειτουργίες:
ἀπαραίτητη γιὰ τὴν ἀνάπτυξη καὶ τὸν μεταβολισμὸ τῶν ὑδατανθράκων.
2) Βιταμίνη B2 | Ριβοφλαβίνη
Τροφές:
• αὐγά.
• γαλακτοκομικὰ προϊόντα.
• κρέας.
Λειτουργίες:
συμμετέχει στὸν κύκλο τοῦ κιτρικοῦ ὀξέος (“Krebs”).
3) Βιταμίνη B3 | Νιασίνη
Τροφές:
• κοττόπουλο.
• μανιτάρια.
• τόννος.
• φιστίκια.
Λειτουργίες:
συμμετέχει στὴν γλυκόλυση.
4) Βιταμίνη B5 | Παντοθενικὸ ὀξὺ
Τροφές:
• γάλα.
• κρέας.
• λαχανικά.
Λειτουργίες:
συμμετέχει στὴν παραγωγὴ γλυκόζης ἀπὸ λιποειδῆ καὶ ἀμινοξέα.
5) Βιταμίνη B6 | Πυριδοξίνη
Τροφές:
• κρέας.
• νεφροί.
• πουλερικά.
• συκῶτι.
• ψάρια.
Λειτουργίες:
συμμετέχει στὸν μεταβολισμὸ τῶν ἀμινοξέων.
6) Βιταμίνη B7 ἢ H | Βιοτίνη
Τροφές:
• αὐγά.
• καρύδια.
• σιτηρὰ ὁλικῆς ἄλεσης.
Λειτουργίες:
σύνθεση νουκλεϊκοῦ ὀξέος καὶ λιπαρῶν ὀξέων.
7) Βιταμίνη B9 | Φολικὸ ἢ Φυλλικὸ ὀξὺ
Τροφές:
• σιτηρά.
• συκῶτι.
• φυλλώδη λαχανικά.
Λειτουργίες:
σύνθεση νουκλεϊκοῦ ὀξέος.
8) Βιταμίνη B12 | Κυανοκοβαλαμίνη
Τροφές:
• αὐγά.
• θαλασσινά.
• κρέας.
• πουλερικά.
Λειτουργίες:
παραγωγὴ ἐρυθρῶν αἱμοσφαιρίων.
9) Βιταμίνη C | Ἀσκορβικὸ ὀξὺ
Τροφές:
φροῦτα καὶ λαχανικά.
Λειτουργίες:
• σημαντικὸ στοιχεῖο τῶν τενόντων καὶ τῶν αἱμοφόρων ἀγγείων καὶ τῶν ὀστῶν.
• σύνθεση κολλαγόνου.
Βιβλιογραφία
Nair M., Peate I., “Fundamentals of applied pathophysiology: an essential guide for nursing students”, 1st edition, Wiley-Blackwell, Chichester, 2009.
Seeley R. R., Stephens T. D., Tate P., “Anatomy & Physiology”, 7th edition, McGraw Hill, Dubuque, IA, 2006.