Ἀνάλυση τροφίμων - Μέθοδοι “Soxhlet” καὶ “Mojonnier”


Μέθοδος “Soxhlet

    Γιὰ τὴν συγκεκριμένη μέθοδο χρησιμοποιεῖται συσκευὴ συνεχοῦς ἐκχύλισης “Soxhlet”. Στὴν ἀρχὴ ξηραίνεται τὸ δεῖγμα σὲ πυριατήριο ἢ ὑπὸ κενὸ καὶ τὸ ξηρὸ δεῖγμα μεταφέρεται σὲ εἰδικὸ φυσίγγι ἐκχύλισης. Στὸ φυσίγγι μεταφέρονται καὶ τὰ ὑπολείμματα τοῦ ὑποδοχέα ξήρανσης μὲ τὴν βοήθεια βαμβακιοῦ, διαποτισμένου σὲ πετρελαϊκὸ αἰθέρα. (Βουδούρης καὶ Κοντομηνᾶς, 1995).

    Τὸ φυσίγγι τοποθετεῖται στὸν ἐκχυλιστῆρα, ἐνῷ στὴν συσκευὴ προσαρμόζεται προζυγισμένη φιάλη περιέχουσα 100 mL πετρελαϊκοῦ αἰθέρα. Συναρμολογεῖται ἡ συσκευὴ καὶ τὸ δεῖγμα ἐκχυλίζεται γιὰ 2 ἢ 3 ὧρες. Στὴν συνέχεια ἐξατμίζεται ὁ πετρελαϊκὸς αἰθέρας καὶ εἰσάγονται στὴν φιάλη 2-3 mL ἀκετόνης. Κατόπιν ἐμφύσησης ἀέρα στὸ ἐσωτερικὸ τῆς φιάλης ἀπομακρύνονται τὰ τελευταῖα ἴχνη τοῦ διαλύτη. Ἡ φιάλη τοποθετεῖται σὲ πυριατήριο στοὺς 105°C γιὰ 5-10 λεπτά, ψύχεται σὲ ξηραντῆρα καὶ ζυγίζεται. (Βουδούρης καὶ Κοντομηνᾶς, 1995).

 

 

Μέθοδος “Mojonnier”

    Ἡ μέθοδος “Mojonnier” ἐφαρμόζεται κυρίως σὲ γαλακτοκομικὰ προϊόντα, ἀλλὰ εἶναι ἐφαρμόσιμη καὶ σὲ ἄλλα τρόφιμα. Πιὸ συγκεκριμένα, οἱ μέθοδοι γιὰ τὸ λίπος στὸ ἀλεῦρι (μέθοδος “AOAC 922.06”) καὶ τὸ λίπος στὴν ζῳοτροφὴ (μέθοδος “AOAC 954.02”) περιλαμβάνουν τὴν ὄξινη ὑδρόλυση μὲ HCl, ἀκολουθουμένη ἀπὸ ἐκχύλιση μὲ συνδυασμὸ πετρελαϊκοῦ αἰθέρα καὶ διαιθυλαιθέρα, ὅπως περιγράφεται στὴν μέθοδο “AOAC 989.05” γιὰ τὸ λίπος τοῦ γάλακτος. (Nielsen, 2010).

 

 

 

 

 

Βιβλιογραφία

Βουδούρης Ἐ. Κ., Κοντομηνᾶς Μ. Γ., «Ἀνάλυση τροφίμων: θεωρία καὶ ἐφαρμογές», ἐκδόσεις «Ὀ. Ἐ. Δ. Β.», Ἀθῆναι, 1995.

Nielsen S. S., “Food Analysis”, Springer, 4th edition, New York; Dordrecht; Heidelberg; London, 2010.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ἰσοκράτης ὁ Ἀθηναῖος - Ἀρεοπαγιτικὸς

Διατροφὴ στὴν ἄσκηση καὶ στὴν σωματικὴ δραστηριότητα - Μῦθοι καὶ Ἀλήθειες

Ἐπεξεργασία καὶ Συντήρηση τροφίμων - Ἀλλοιώσεις κονσερβῶν