Βασικὲς ἀρχὲς ἐφαρμοσμένης παθολογικῆς φυσιολογίας - Μικροθρεπτικὰ συστατικὰ

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

 


ΛΙΠΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

1) Βιταμίνη Α

Τροφές:

• στὰ λαχανικὰ ὑπὸ μορφὴ καρωτενοειδῶν.

• στὸ κρέας ὡς ρετινόλη.

 

Λειτουργίες:

• ἀνάπτυξη καὶ ἀνοσία.

• καλὴ ὅραση στὸ ἡμίφως.

 

 

2) Βιταμίνη D

Τροφές:

• κἄποια ποσότητα ἀνευρίσκεται: στὰ αὐγά, στὸ γάλα, στὰ ψάρια.

• σύνθεση ὑπὸ τὴν ἐπίδραση τῆς ὑπεριώδους ἀκτινοβολίας τοῦ ἡλίου.

 

Λειτουργίες:

• σχηματισμὸς ὀστῶν καὶ ὀδόντων.

• φυσιολογικὴ ἀνάπτυξη.

 

 

3) Βιταμίνη E

Τροφές:

• αὐγά.

• καρύδια.

• πράσινα λαχανικά.

• σιτηρὰ ὁλικῆς ἄλεσης.

• φυτικὰ ἔλαια.

 

Λειτουργίες:

• ἀντιοξιδωτικὴ δράση.

• διατήρηση τοῦ ἀνοσολογικοῦ συστήματος.

 

 

4) Βιταμίνη K

Τροφές:

• γάλα.

• φυλλώδη λαχανικά.

 

Λειτουργίες:

σημαντικὴ γιὰ τὴν πήξη τοῦ αἵματος.

 

 

 

 

ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

1) Βιταμίνη B1 | Θειαμίνη

Τροφές:

• ἡλιόσποροι.

• πράσινα φασόλια.

• σιτηρὰ ὁλικῆς ἄλεσης.

• συκῶτι.

• χοιρινὰ προϊόντα.

 

Λειτουργίες:

ἀπαραίτητη γιὰ τὴν ἀνάπτυξη καὶ τὸν μεταβολισμὸ τῶν ὑδατανθράκων.

 

 

2) Βιταμίνη B2 | Ριβοφλαβίνη

Τροφές:

• αὐγά.

• γαλακτοκομικὰ προϊόντα.

• κρέας.

 

Λειτουργίες:

συμμετέχει στὸν κύκλο τοῦ κιτρικοῦ ὀξέος (“Krebs”).

 

 

3) Βιταμίνη B3 | Νιασίνη

Τροφές:

• κοττόπουλο.

• μανιτάρια.

• τόννος.

• φιστίκια.

 

Λειτουργίες:

συμμετέχει στὴν γλυκόλυση.

 

 

4) Βιταμίνη B5 | Παντοθενικὸ ὀξὺ

Τροφές:

• γάλα.

• κρέας.

• λαχανικά.

 

Λειτουργίες:

συμμετέχει στὴν παραγωγὴ γλυκόζης ἀπὸ λιποειδῆ καὶ ἀμινοξέα.

 

 

5) Βιταμίνη B6 | Πυριδοξίνη

Τροφές:

• κρέας.

• νεφροί.

• πουλερικά.

• συκῶτι.

• ψάρια.

 

Λειτουργίες:

συμμετέχει στὸν μεταβολισμὸ τῶν ἀμινοξέων.

 

 

6) Βιταμίνη B7 H | Βιοτίνη

Τροφές:

• αὐγά.

• καρύδια.

• σιτηρὰ ὁλικῆς ἄλεσης.

 

Λειτουργίες:

σύνθεση νουκλεϊκοῦ ὀξέος καὶ λιπαρῶν ὀξέων.

 

 

7) Βιταμίνη B9 | Φολικὸ ἢ Φυλλικὸ ὀξὺ

Τροφές:

• σιτηρά.

• συκῶτι.

• φυλλώδη λαχανικά.

 

Λειτουργίες:

σύνθεση νουκλεϊκοῦ ὀξέος.

 

 

8) Βιταμίνη B12 | Κυανοκοβαλαμίνη

Τροφές:

• αὐγά.

• θαλασσινά.

• κρέας.

• πουλερικά.

 

Λειτουργίες:

παραγωγὴ ἐρυθρῶν αἱμοσφαιρίων.

 

 

9) Βιταμίνη C | Ἀσκορβικὸ ὀξὺ

Τροφές:

φροῦτα καὶ λαχανικά.

 

Λειτουργίες:

• σημαντικὸ στοιχεῖο τῶν τενόντων καὶ τῶν αἱμοφόρων ἀγγείων καὶ τῶν ὀστῶν.

σύνθεση κολλαγόνου.

 

 


 

 

Βιβλιογραφία

Nair M., Peate I., “Fundamentals of applied pathophysiology: an essential guide for nursing students”, 1st edition, Wiley-Blackwell, Chichester, 2009.

Seeley R. R., Stephens T. D., Tate P., “Anatomy & Physiology”, 7th edition, McGraw Hill, Dubuque, IA, 2006.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ἱπποκράτης ὁ Κῷος - Γενικὴ ἰατρικὴ | Νόμος

Χημεία τροφίμων - Κρεμμύδια καὶ Σκόρδο

Εἰσαγωγὴ στὴν διατροφὴ καὶ τὸν μεταβολισμὸ - Πέψη ἀμύλου