Συσκευασία τροφίμων - Ἐνζυμικὴ ἀποικοδόμηση λακτόζης καὶ χοληστερόλης

 

Λακτόζη

    Ὡρισμένα ἄτομα στεροῦνται τοῦ ἐνζύμου «λακτάση» ποὺ διασπᾷ τὴν λακτόζη τοῦ γάλακτος σὲ γλυκόζη καὶ γαλακτόζη. Αὐτὸ ἔχει ὡς ἀποτέλεσμα ἡ λακτόζη νὰ μὴ ἀπορροφᾶται ἀπὸ τὸ γαστρεντερικὸ σύστημα καὶ νὰ προκαλῇ: δυσφορία, τυμπανισμὸ καὶ διάρροια. Ἀπὸ τὸ 1990 τὸ ἔνζυμο «λακτάση» ἐνσωματώνεται στὴν ἐσωτερικὴ μεμβράνη τῆς χάρτινης συσκευασίας τοῦ γάλακτος καὶ διασπᾷ τὴν λακτόζη σὲ ποσοστὸ 30-70% σὲ θερμοκρασία 3-4°C. (Μπλούκας, 2018). 


Εἰκόνα 1. Σύστημα ἐνεργοῦ συσκευασίας γιὰ διάσπαση τῆς λακτόζης (Brody & Budny, 1995).

 

 

 

 

Χοληστερόλη

    Ἡ χοληστερόλη θεωρεῖται ὑπεύθυνη γιὰ τὸν σχηματισμὸ ἀθηρωματικῆς πλάκας στὰ τοιχώματα τῶν ἀγγείων τοῦ ἀνθρώπου καὶ συμβάλλει στὴν πρόκληση καρδιοαγγειακῶν παθήσεων. Ἡ ἀπομάκρυνση τῆς χοληστερόλης ἀπὸ τὰ τρόφιμα μὲ τὴν χρήση τοῦ διοξιδίου τοῦ ἄνθρακα (CO2) κάτω ἀπὸ ὑπερκρίσιμες συνθῆκες εἶναι ἀρκετὰ ἀποτελεσματικὴ μέθοδος καὶ φιλικὴ στὸ περιβάλλον, ἀλλὰ ἔχει ὑψηλὸ κόστος. Ὡς ἐναλλακτικὴ μέθοδος γιὰ τὴν ἀπομάκρυνση τῆς χοληστερόλης ἀπὸ ῥευστὰ τρόφιμα ἔχει προταθῆ ἡ ἐνσωμάτωση τοῦ ἐνζύμου «ρεδουκτάση τῆς χοληστερόλης» στὰ τοιχώματα τῆς συσκευασίας τοῦ προϊόντος. Τὸ ἔνζυμο «ρεδουκτάση τῆς χοληστερόλης» μετατρέπει τὴν χοληστερόλη σὲ κοπροστερόλη, ἡ ὁποία δὲν ἀφομοιώνεται ἀπὸ τὸν ὀργανισμὸ καὶ συνεπῶς δὲν δημιουργεῖ προβλήματα στὴν ὑγεία τοῦ ἀνθρώπου. (Μπλούκας, 2018). 


Εἰκόνα 2. Σύστημα ἐνεργοῦ συσκευασίας γιὰ διάσπαση τῆς χοληστερόλης (Brody & Budny, 1995).

 

 

 

 

 

Βιβλιογραφία

Brody A. L., Budny J. A., active food packaging, enzymes as active packaging agents, M. L. Rooney (Ed.), Blackie Academic & Professional, London, 1995, pp. 174-192.

Μπλούκας Ἰ. Γ., συσκευασία τροφίμων, κεφάλαιον 8: ἐνεργὸς καὶ ἔξυπνος συσκευασία, ἐκδόσεις “Unibooks”, Ἀθῆναι, 2018, σελ. 305-307.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ἱπποκράτης ὁ Κῷος - Γενικὴ ἰατρικὴ | Νόμος

Χημεία τροφίμων - Κρεμμύδια καὶ Σκόρδο

Εἰσαγωγὴ στὴν διατροφὴ καὶ τὸν μεταβολισμὸ - Πέψη ἀμύλου